Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Lokaal geld in Roosendaal

In veel Transition Towns en ook in andere steden wordt geĆ«xperimenteerd met lokaal geld. Daar zijn goede redenen voor te geven, zie het downloaddocument Lokaal geld, geen regio kan zonder. In een notedop: lokaal of regionaal geld maakt de mensen veel onafhankelijker van de beschikbaarheid van euro’s. Ook allerlei initiatieven op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en zorg kunnen zo gemakkelijker gerealiseerd worden.

Bij Transition Town Roosendaal vinden we na al die crisisjaren de tijd rijp voor een echte Roosendaalse munt. Als eerste stap zien we een pilot van drie maanden, waarin lokale bedrijven en ZZP-ers aan het concept kunnen ruiken zonder risico te lopen. De pilot zal eenvoudig van opzet zijn: deelnemers krijgen een krediet in de vorm van biljetten of een digitaal tegoed, waarmee ze elkaar gedurende de pilot kunnen betalen. Aan het eind van de pilot rekenen we af in euro’s.

Voor lokaal geld zijn in de eerste plaats mensen nodig die het als onderling betaalmiddel accepteren, met name lokale bedrijven en ZZP-ers. Want niet het drukken maakt het geld, maar het accepteren.

Aanwezige deskundigheid

Update: Sjaak Adriaanse is niet meer bij Transition Town Roosendaal betrokken. Sjaak Adriaanse, de secretaris van Transition Town Roosendaal, is al vele jaren actief op dit front. Hij was in Roosendaal betrokken bij de LETS – meer bekend als de Ruildienstenkring – die van 1997 tot oktober 2006 de Roos als onderlinge betaaleenheid in de lucht hield.

Sjaak is secretaris geweest van Stichting CENt (Complementaire Economie in het Nederlands taalgebied) en ook beheerder van de uitgebreide linkspagina daar (voorheen de startpagina complementaire economie). Ook stond hij aan de wieg van de Rotterdamse munt DAM, waarbij bijna 500 MKB- en ZZP-bedrijfjes zijn aangesloten.

Hij heeft een blog over dit onderwerp, Geldstukken, en hield presentaties op een aantal congressen en bijeenkomsten. Ook op zijn Facebookpagina verschijnen vaak berichten over het geldwezen en alternatieven.

Meer weten?
Breng eens een bezoek aan de sites van een paar lokale munten:

Of neem contact op met Sjaak.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>