Op deze pagina vind je een overzicht van onze activiteiten. De activiteiten die we centraal organiseren herken je aan het woord centraal in de kop. De andere activiteiten zijn het werk van mensen die daar gewoon zin in hebben. Te zijner tijd krijgen activiteiten eventueel een eigen pagina of berichtenlijst (blog).
(Tip: je kan vanaf elke pagina op onze site naar hier komen via de link Activiteiten in de kop van de pagina.)
Centraal: TTR Fiksclub
De TTR Fiksclub bestaat uit een aantal handige vrijwilligers met goed gereedschap, die binnenlopende bezoekers gratis helpen met het repareren van hun kapotte spullen.
Plaats: Huis van de Westrand (St. Lucasplein 3)
Dag: ééns in de maand, altijd op een zaterdag
Datums: zie dit overzicht. Schrijf deze datums in je agenda!
Tijd: van 14.00 tot 16.30 uur.
Centraal: Energiescan met warmtecamera
Wij bieden bewoners van Roosendaal aan om hun huis gratis met een zogenoemde FLIR (Forward Looking InfraRed) camera op warmtelekken te komen inspecteren, onder de voorwaarde dat we minstens drie huizen in dezelfde straat tegelijk onder handen kunnen nemen.
Centraal: MEC/TTR Zonnepanel
Met deze activiteit zijn we voorlopig gestopt, omdat informatie over zonnepanelen nu breed genoeg verkrijgbaar is.
Dit is een initiatief van het Milieu Educatief Centrum (MEC), met als doel om meer zonnepanelen op de daken van Roosendaal te krijgen. In het kader hiervan organiseren we avonden waarbij gebruikers van zonnepanelen en ‘overwegers’ bij elkaar komen om ervaringen, vragen en antwoorden uit te wisselen. Het blijkt dat dit veel wieluitvinderij en vallen in valkuilen kan voorkomen.
Centraal: Zuinige apparaten voor de minima
Onder deze naam is met subsiie van de gemeente Roosendaal een project gestart waarin minimagezinnen oude energievretende witgoedapparaten konden ruilen tegen tweedehands, maar zuiniger modellen. Met spijt moeten we vaststellen dat deze activiteit niet gelukt is, voornamelijk door een gebrek aan geschikt tweedehands witgoed. Misschien later?
Centraal: de Transitie-Academie
Bij de Transitie-Academie kun je je eigen vaardigheden aan anderen leren. Of van de andere kant gezien: je kan er allerlei dingen leren van mensen die het al kunnen. De belangstelling valt vooralsnog tegen.
Voedsel
Voedsel is in veel Transition Towns een belangrijk aangrijpingspunt. Op lokale schaal is immers veel te bereiken: denk aan voedselverspilling, voedselkilometers, gezonder voedsel, ondersteuning van de lokale economie…
Op dit moment hebben we geen activiteiten rond dit thema.
Centraal: Lokaal geld in Roosendaal
In navolging van veel Transition Towns willen we ook in Roosendaal een lokale munt opzetten.
Ecoteam
Een Ecoteam is een groep mensen die gezamenlijk proberen hun ecologische voetafdruk omlaag te krijgen. De deelnemers houden thuis verbruikscijfers van energie en water bij, en daarnaast ook autokilometers en wat ze eten. Ze komen een aantal keren maandelijks bij elkaar om hun ervaringen te vergelijken. Heb je zin om mee te doen, meld je dan hieronder aan of stuur een mailtje naar Sjaak. Op dit moment is er in Roosendaal nog geen Ecoteam actief.
Afval
Afval is een belangrijk thema in Transition Towns, met veel haken en ogen. Denk aan voedselverspilling, hergebruik (Fiksclub!) , straatafval, verpakkingen en plastic tasjes, energiewinning uit afvalverbranding, circular economy, enz. Op het moment verzamelen we informatie over dit thema om te zien hoe we dat in Roosendaal handen en voeten gaan geven.
Centraal: Slag om de meterkast
Najaar 2012: we starten samen met het Milieu Educatief Centrum Roosendaal de actie Slag om de meterkast. De actie is voorlopig in de ijskast gezet wegens gebrek aan belangstelling.
De deelnemers aan de Slag om de Meterkast worden uitgedaagd om wekelijks de meterstanden van gas, elektriciteit en water via internet door te geven. Op een website worden de verbruikscijfers van alle deelnemers openbaar en inzichtelijk gemaakt, zodat vanzelf een wedstrijdelement ontstaat. Wie is het zuinigst in verhouding tot vergelijkbare deelnemers? Wie krijgt het verbruik het meest omlaag?
zijn de datums:
26 februari
26 maart
16 april
21 mei
18 juni
Schrijf deze datums dus in je agenda! Ze komen natuurlijk ook op
onze website te staan.
Het TT-café is geopend van 14.00 tot 16.30 uur.
2) Onze nieuwe lokatie is buurthuis Keijenburg (Keijenburg 70).
3) Voorlopig hebben we bij elk TT-Café de Fiksclub in huis. Dat
is de voortzetting van het Repair Café dat we vorig jaar in juni
gehouden hebben. Iedereen in Roosendaal kan met kapotte spullen
naar de Fiksclub komen, om die samen met onze vrijwilligers te
repareren.
We hopen dat de Fiksclub veel mensen naar ons TT-café trekt, want
TTR heeft meer en liefst actieve mensen nodig. Maar het is
natuurlijk ook een leuke activiteit op zich, die prima past bij het TT-
gedachtengoed van lokale veerkracht, elkaar helpen en minder
consumeren. Blijf dus niet thuis maar kom naar het TT-café,
ook als je niets te repareren hebt! En als je ergens handig
mee bent willen we je natuurlijk graag als vrijwilliger bij de
Fiksclub!
Leave a Reply