SponsorKliks, gratis sponsoren!

Ouder Nieuws

Zuinige apparaten voor minima

Veel mensen met een laag inkomen hebben een onnodig hoge energierekening. Ze hebben allerlei oude apparaten in huis – denk aan bv. de koelkast, de wasmachine en misschien een vriezer – en ze zijn er vaak trots op dat ze die zo lang aan de praat weten te houden. Nooit een apparaat weggooien dat het nog doet of dat nog gerepareerd kan worden. We zien die mentaliteit elke maand bij de klanten van de Fiksclub en we zijn er ontzettend blij mee. Er wordt veel te veel onnodig weggegooid.

Maar die oude koelkast is wel een stroomvreter, en de hoge rekening komt elke maand terug. En als het ding het eindelijk begeeft is er geen geld gespaard voor een energiezuinig apparaat. Waarvan zou er gespaard moeten zijn? De ‘nieuwe’ koelkast komt dus voor een prikkie van Marktplaats en is weer een energieslurper. Dat schiet niet op. Niet voor de minima en niet voor het milieu.

Transition Town Roosendaal gaat dit doorbreken.

Het plan is, in een notendop, om zeer onzuinige oude apparaten bij minimahuishoudens te vervangen door zuinigere versies, in een huurconstructie. Daar is wel het een en ander voor nodig:

  • bronnen van goedkope (liefst gratis) maar wel zo zuinig mogelijke apparaten
  • organiseren van de financiĂ«le kant
  • logistiek: transport en opslag van apparaten
  • verwerking van apparaten aan het eind van hun milieutechnische levensduur

Wie kan ons hiermee verder helpen?

dontshow